przedzialy wkleslosci i wypulkosci
ax27: Znajdz przedzialy wkleslosci i wypuklosci oraz punkty przegiecia funkcji:
y=|x−3|/|x|−1
Proszę o pomoc!
10 gru 12:39
Jerzy:
na razie, to zapis funkcji jest niejasny
10 gru 12:41
10 gru 12:47
Jerzy:
lepiej ... teraz ustal dziedzinę, potem przedziały w jakich bedziesz rozpatrywał/ała tą funkcję
10 gru 12:49
ax27:
I pochodna :
ii pochodna:
wychodzi 0 i co dalej? chyba ze zle to licze
10 gru 13:04
Jerzy:
rozpatrujesz w przedziałach: ( −∞0) , [0,3) , [3,+∞)
10 gru 13:08
ax27: a moglbys to rozpisac bo nie wiem jak sie za to zabrac?
10 gru 13:12
10 gru 13:16
ax27: i pierwsza pochodna wychodzi 1, a druga 0, czyli nie jest wklesla ani wypukla czy jak?
10 gru 13:26
Jerzy:
policz pochodną dla funkcji: 1)
10 gru 13:29
ax27: I pochodna
II pochodna
10 gru 13:38
Jerzy:
druga źle
10 gru 13:40
10 gru 13:46
Jerzy:
jak Ty to liczysz ?
teraz musiz ustalić jej znak w przedziale (−
∞,−1)
10 gru 13:49
ax27: ze wzoru na pochodna dzielenia funkcji
10 gru 13:53
Jerzy:
| | 0 − 4*2(x+1) | | −8 | |
f"(x) = |
| = |
| |
| | (x+1)4 | | (x+1)3 | |
lub
| | −8 | |
f"(x) = [4*(x+1)−2]' = 4*(−2)*(x+1)−3 = |
| |
| | (x+1)3 | |
10 gru 13:57
ax27: ok, bo Ty to skruciles przez x+1, a ja nie
10 gru 13:59
Jerzy:
a gdzie "zjadłeś/aś " znak " − " ?
10 gru 14:00