szybkjie pytanie tylko kwesita wyjasnienia funkcja kwadratowa
fiz666: cześć, mam takie zadanie:
| | k−5− | |
Dla jakich wartości parametru k równanie x2 − 2x − |
| = 0 ma dwa pierwiastki |
| | k+3 | |
jednakowych znaków, których suma kwadratów jest nie mniejsza od 3?
No i sobie robię założenia, że:
x
1 * x
2>0
Δ>0
x
12 + x
22 ≥ 3
No i rozwiązując drugi i trzeci warunek pojawia się mi funkcja wymierna jakiejś tam postaci,a
w mianowniku ma k+3, więc żeby ona w ogóle istaniała, to musze założyć, że minownik musi być
różny od zera, więc k∊R − {−3}, a w odpowiedziach to nie jest uwzględnione.
No i w sumie drugie pytanie, to czemu właścwie delta ma być większa od zera, a nie może być
większa lub równa, skoro oni nie proszą o różne pierwiastki, tylko po prostu o dwa
pierwiastki?
10 gru 12:25
Jerzy:
co do k , to niedopatrzenie autora zadania ... musi być: k ≠ − 3
co do Δ , masz rację .. Δ ≥ 0
10 gru 12:29
fiz666: sęk w tym, że w zbiorze kiełbasy i w zadaniach info zadanie rozwiązane jest w taki sam sposób.
Nie uwzględniają ani delty ≥ ani nie robią założenia, że k≠−3
10 gru 12:42
Jerzy:
co do Δ ... można dyskutować, co do k , nie ma wątpliwości
10 gru 12:46
fiz666: z tą deltą. Jesli byłaby równa zero, to równianie miałoby dwa takie same pierwiastki, więc w
sumie założenie nr I byłoby spełnione z marszu.
Zastanawiam się nad dwójką. No i tutaj tez by nie było problemu, znajda się dwa takie
pierwiastki, których suma kwadratów będzie większa niż 3, ale nie znajdzie się raczej taka
para, która będzie równa 3. To dlatego wykluczamy ≥?
10 gru 12:54
Jerzy:
| | 3 | |
a dlaczego nie... x1 = x2 = |
| |
| | 2 | |
10 gru 12:59
fiz666: fakt. Czyli delta może być równa 0.
10 gru 13:06