Tablica prawdy, wnioskowanie
Krzysztof: Proszę o pomoc:
Za pomocą tablicy prawdy i metody wnioskowania w przód udowodnić lub obalić twierdzenie:
φ1,φ2,φ3 ⇒ Ψ
gdzie:
φ1 = p ∧ q
φ2 = p ∨ r
φ3 = p → q
Ψ = q ∨ r
Poprawność wyniku sprawdzić metodą wnioskowania wstecz.
10 gru 11:44
Krzysztof: up
14 gru 17:09
Przemysław: Czy to jest prawda?
((p∧q)∧(p∨q)∧(p⇒q))⇒(q∨r)
Może tak:
Załóżmy, że to fałsz.
czyli:
((p∧q)∧(p∨q)∧(p⇒q))=1
(q∨r)=0 ⇔(q=0 ∧ r=0)
czyli:
p∧q=1 ⇔(p=1∧q=1)
Sprzeczność, bo wychodzi nam q=1 ∧ q=0, a to jest zawsze fałsz.
W takim razie twierdzenie jest prawdziwe.
Tablicą, to trzeba wypisać wszystkie możliwości i pokazać, że zawsze jest spełnione to nasze
wynikanie.
14 gru 22:53