Funkcja logarytmiczna Liceum/Technikum
Paulina: Rozwiąż równanie:
log0,5(x−1)+log0,5(x+1)=−3
10 gru 11:30
5-latek: A wzory znasz?
−3= −log0,59
10 gru 11:37
5-latek: i oczywiście zalozenia
x−1>0 i x+1>0
10 gru 11:40
Paulina: Obliczyłam miejsca zerowe i wyszło x1=1 i x2=−1, ale te liczby nie spełniają założeń. Czyli
wychodzi brak rozwiązań?
10 gru 11:44
Jerzy:
czy Ty jesteś przytomna ? x − 1 > 0 ⇔ ?
10 gru 11:45
Paulina: x>1
10 gru 11:47
Jerzy:
teraz: x + 1 > 0 ⇔ ?
10 gru 11:48
Paulina: x>−1
10 gru 11:49
Jerzy:
OK ... [ x > 1 i x > −1 ] ⇔ ?
10 gru 11:50
Paulina: Wyszło mi
log0,5(9x2−9)=0
z tego obliczyłam x1 i x2
10 gru 11:50
Paulina: x>1
10 gru 11:51
Jerzy:
a skąd to równanie ?
10 gru 11:54
Paulina: log{0,5)(x−1)+log{0,5)(x+1)=−log{0,5)(9)
log{0,5)(x−1)(x+1)(9)=0
10 gru 11:56
Jerzy:
zapisz porządnie
10 gru 11:57
Paulina: log{0,5)(x−1)+log0,5(x+1)=−log−{0,5}(9)
log0,5(x−1)(x+1)(9)=0
10 gru 11:58
Paulina: log0,5(x−1)+log0,5(x+1)=−log0,5(9)
log0,5(x−1)(x+1)(9)=0
10 gru 11:59
Jerzy:
nie tak ... ⇔ log1/2[(x−1)(x+1)] = log1/223 ⇔ (x−1)(x+1) = 8
10 gru 11:59
Paulina: "Zjadłeś" minus
10 gru 12:01
Paulina: Mógłbyś wyjaśnić czemu mój sposób jest zły? Wykonałam go zgodnie ze wzorami.
10 gru 12:03
Jerzy:
nie pisz bzdur... − 3 = − 3*log1/2(1/2) = log1/2(1/2)−3 = log1/223
10 gru 12:07
Jerzy:
nie sugeruj sie postem 11:37 ... bo to nie jest prawdą
10 gru 12:09
Paulina: Dzięki.
10 gru 12:14
5-latek: Masz racje
J 
Spieszylem się do wyjazdu i napisałem bzdure
10 gru 13:59