Prawdopodobienstwo
Ola: Określić prawdopodobieństwo sumy, iloczynu i różnicy dwóch dowolnych zdarzeń losowych, jeśli:
1) A ∩ B= ∅, 2) A ∩ B= ∅ 3) B ⊂ A. Zilustrować graficznie
10 gru 11:05
Mila:
(1) i (2) takie samo?
10 gru 17:09
Ola: Mój błąd w przepisywaniu.
1) A ∩ B= ∅, 2) A ∩ B≠ ∅ 3) B ⊂ A
10 gru 22:25
Janek191:
1) P( A ∩ B ) = 0
2 ) 0 < P ( A ∩ B) < 1
3) P( B ) < P( A)
Dokończ
10 gru 23:02
Ola: ?
11 gru 20:57
Mila:

a)
A∩B=∅
P(A∩B)=0
P(A∪B)=P(A)+P(B)
P(A\B)=P(A)
P(B\A)=P(B)
11 gru 22:02
Mila:

b)
A∩B≠∅ zbiory maja część wspólną
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
11 gru 22:08
Mila:

C) B ⊂ A.
P(A∪B)=P(A)
P(A∩B)=P(B)
P(A\B)=P(A)−P(B)
P(B\A)=0
Zasada jak przy obliczaniu pól.
11 gru 22:17