Zbadaj przebieg zmienności funkcji i narysuj jej wykres
Mateusz: Cześć, możecie mi to rozwiązać, nie byłem ostatnio na lekcji i kompletnie nic z tego nie
rozumiem
10 gru 07:29
Jerzy:
to musiałeś nie być na kliku ostatnich lekcjach
wyznacz dziedzinę , potrafisz obliczyc pochodną ?
10 gru 07:54
10 gru 08:22
Jerzy:
pochodna nie całkem .....w liczniku: −6x
kedy pochodna się zeruje ?
10 gru 08:26
Mateusz: f'(x)=o <=>x=0
f'(x)>0<=> x<0
f'(x)<0<+> x>0
10 gru 09:39
Jerzy:
OK .. zatem w punkcie: x = 0 funkcja posiada .............. lokalne ?
10 gru 09:43
Mateusz: maksimum lokalne
10 gru 09:48
Jerzy:
dobra ...
teraz asymptoty pionowe ( granice przy x → 1 oraz przy x → − 1 )
10 gru 09:51
Mateusz: lim = 0
x→1
lim =0
x→−1
10 gru 09:56
10 gru 10:07