Izometrie nr 14
5-latek:

Zadanie nr 26
Znajdz równanie prostej otrzymanej jako obraz prostej x+y=0 w obrocie dookoła początku układu
wspolrzednych o kąt 45 stopni
Na rysunku wychodzi mi ze obrazem tej prostej będzie prosta o równaniu y=0
czy to należy uzasadnić algebraicznie ? Jeśli tak to nie wiem . Wzorow na obroty jeszcze nie
było (będą w 3 klasie LO
10 gru 00:13
5-latek:
10 gru 01:04
5-latek: Spojrzy ktoś ?
10 gru 11:14
5-latek: Milu 
A do tego zadania wystarczy rysunek ?
10 gru 16:23
Mila:
Wystarczy, ale jest kilka przypadków.
10 gru 19:06
5-latek: A możesz napisac jakich ?
Będę wdzięczny
10 gru 19:44
Mila:
źle przeczytałam treść , są dwa przypadki:
x=0 obrót o 45o prostej y=−x wokół (0,0) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara
y=0 obrót o 45o wokół (0,0) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
10 gru 20:20
Jerzy:
sorry ,że się wtrącam .... tu ma być obrót o 45o , a nie o − 45o ,
(która to klasa LO ? )
10 gru 20:25
5-latek : J
Piszse o kąt 45o
1klasa LO
10 gru 23:04