matematykaszkolna.pl
Izometrie13 5-latek: rysunekZadanie nr 25 . Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(1,0) w obrocie dookoła początku układu wspolrzednych o kąt a) 180o to A'=(−1,0) b) 360o to A'=A=(1,0) c) 90 o to A'=(0,1) d ) 45 o e) 30 o f) −135 o Teraz o ile a) b) c) to nie problem Jeśli chodzi natomiast o d) e) f) Chodzi o to czy mam te katy znaleźć za pomocą cyrkla i linijki bo kat 45 stopni to kat prosty podzielę na polowe i mam 45 stopni i jeśli znajde wspolrzedne obrazu punktu A w obrocie o 45 o to w symetrii srodkowej względem 0 będę mia wspolrzednie obrazu punktu w obrocie o kąt −135 o Natomiast kąt 30 stopni znajde wpisując okrag sześciokąt foremny (mam kąt 60o dziele go na pol i mam kąt 30 o Czy tutaj chodzi o wykorzystanie własności trokątow 45,45 90 i 30 60,90 stopni Bo np. dla 45 stopni będziemy mieli trojkat prostokątny równoramienny i przeciwprostokątne dlugosci 1
9 gru 23:57
5-latek: Teraz tak patrze i kat 45 stopni mogę znaleźć znacznie prościej rysując prosta y=x
10 gru 00:21
zombi: rysunekZauważ, ze R jest niezmienne. Dla punktu (1,0) R=1, również jak przeniesiemy punkt o 45o to R się nie zmieni, bo przenosimy punkt po okręgu. Nasz trójkąt ma kąty 45,45,90 i ma przeciw prostokątną równą R. To znajdziemy długości naszych dwóch przy prostokątnych a z tego już obie współrzędne.
10 gru 00:34
5-latek: Witaj emotka O to mi wlasnie chodzilo czy wykorzystać te trójkąty . dzięki emotka
10 gru 00:38
zombi: Ogólnie zachodzi tak. Jeśli obracamy punkt (x,y) względem punktu (0,0) o kąt α, to nowe współrzędne wyglądają tak: x' = xcosα − ysinα y' = xsinxα + ycosα A jeśli znamy liczby zespolone, to mając liczbę z = x+yi = (x,y), możemy przedstawić jej obrót o kąt γ względem punktu (0,0) w postaci trygonometrycznej wygląda tak: z' = z(cosγ+isinγ)
10 gru 00:45
5-latek: Tak . Ja znam te wzory z liceum . Tylko to jest zadanie z 1 klasy LO i tych wzorow jeszcze nie było emotka Luknij może na moje zadanie nr 26 . dzięki emotka
10 gru 00:51