Izometrie13
5-latek:

Zadanie nr 25 .
Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(1,0) w obrocie dookoła początku układu wspolrzednych o
kąt a) 180
o to A'=(−1,0)
b) 360
o to A'=A=(1,0)
c) 90
o to A'=(0,1)
d ) 45
o
e) 30
o
f) −135
o
Teraz o ile a) b) c) to nie problem
Jeśli chodzi natomiast o d) e) f)
Chodzi o to czy mam te katy znaleźć za pomocą cyrkla i linijki bo kat 45 stopni to kat
prosty podzielę na polowe i mam 45 stopni i jeśli znajde wspolrzedne obrazu punktu A w
obrocie o 45
o to w symetrii srodkowej względem 0 będę mia wspolrzednie obrazu punktu w
obrocie o kąt −135
o
Natomiast kąt 30 stopni znajde wpisując okrag sześciokąt foremny (mam kąt 60
o dziele go na
pol i mam kąt 30
o
Czy tutaj chodzi o wykorzystanie własności trokątow 45,45 90 i 30 60,90 stopni
Bo np. dla 45 stopni będziemy mieli trojkat prostokątny równoramienny i przeciwprostokątne
dlugosci 1
9 gru 23:57
5-latek: Teraz tak patrze i kat 45 stopni mogę znaleźć znacznie prościej rysując prosta y=x
10 gru 00:21
zombi:

Zauważ, ze R jest niezmienne. Dla punktu (1,0) R=1, również jak przeniesiemy punkt o 45
o to R
się nie zmieni, bo przenosimy punkt po okręgu.
Nasz trójkąt ma kąty 45,45,90 i ma przeciw prostokątną równą R. To znajdziemy długości naszych
dwóch przy prostokątnych a z tego już obie współrzędne.
10 gru 00:34
5-latek: Witaj

O to mi wlasnie chodzilo czy wykorzystać te trójkąty . dzięki
10 gru 00:38
zombi: Ogólnie zachodzi tak. Jeśli obracamy punkt (x,y) względem punktu (0,0) o kąt α, to nowe
współrzędne wyglądają tak:
x' = xcosα − ysinα
y' = xsinxα + ycosα
A jeśli znamy liczby zespolone, to mając liczbę
z = x+yi = (x,y), możemy przedstawić jej obrót o kąt γ względem punktu (0,0) w postaci
trygonometrycznej
wygląda tak:
z' = z(cosγ+isinγ)
10 gru 00:45
5-latek: Tak . Ja znam te wzory z liceum . Tylko to jest zadanie z 1 klasy LO i tych wzorow jeszcze
nie było

Luknij może na moje zadanie nr 26 . dzięki
10 gru 00:51