Liczby zespolone
1234: Mógłby mi ktoś pomóc:
oblicz: (1−i)2/1+i√3
9 gru 21:51
Janek191:
| (1 − i)2 | | 1 − 2i −1 | |
| = |
| = |
| 1 + i√3 | | 1+ i √3 | |
| | −2i*(1 − i√3) | |
= |
| = |
| | (1+ i √3)*(1 − i √3) | |
| | −2√3 − 2 i | |
= |
| = −0,5 − 0,5 √3 i |
| | 1 + 3 | |
9 gru 22:02
1234: Czy licznik po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia nie powinien wyglądać tak: 1−2i+i2 ?
9 gru 22:09
52: tak
9 gru 22:10
PW: ... ale i2 = −1, przecież wszystkiego jak dziecku nie trzeba tłumaczyć.
9 gru 22:20