funkcja kwadratowa i nierówności
MysteriousCore: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność (m2+5m−6)x2−2(m−1)x+3>0 jest
prawdziwa dla każdego x∊R
I teraz pytanie jakie jeszcze warunki
Zaczynając od funkcji kwadratowej:
m2+5m−6 ≠ 0
czyli m≠−6 i m≠1
a więc:
1) Δ<0 i m≠−6 i m≠1
wychodzi z tego m>1
2) funkcja liniowa gdy m=1
3>0
co spełnia warunki zadania
3) m=−6
x>−3/14 co nie spełnia warunków zadania
Podsumowując wychodzi przedział m∊<1, +∞) ale w odpowiedziach jeszcze jest przedział (−∞; −9,5)
9 gru 21:47
===:
"zakiwałeś" się na amenus
9 gru 22:28
===:
1o
m2+5m−6>0 i Δ<0
2o
m2+5m−6=0 i m−1=0
9 gru 22:31
daras: w 1) wychodza 2 przedziały (−∞; −9.4) ∪ (0,85 ;∞) ∧ m≠−6 ∧ m≠1
9 gru 22:38
Eta:
1/ dla m2+5m−6=0 ⇔ m= −6 v m=1 −−− nierówność liniowa :
−2(m−1)x+3>0 ⇔ m=1 bo 3>0
2/ parabola ramionami do góry i Δ<0
(m+6)(m−1)>0 ⇔ m∊(−∞, −6) U (1,∞)
Δ <0 ⇔ ...... −8m2−68m+76<0 ⇔ 2m2+17m−19>0 Δ 1 =441
m=1 lub m= −9,5 −−− miejsca zerowe
to Δ<0 ⇔ m∊(−∞, −9,5) U (1,∞)
.....................................................
podaj teraz poprawną odpowiedź
9 gru 22:38
MysteriousCore: teraz właśnie zauważyłem, że machnąłem się w obliczeniach dlatego coś się nie zgadzało

Dzięki za pomoc
9 gru 22:39
Eta:
Hej
daras ?
9 gru 22:39
Jolanta: mi ten drugi wyszedł (−∞ ,−7)
9 gru 22:40
MysteriousCore: Odpowiedź wyszła po poprawkach w obliczeniach (−
∞; −9,5) ∪ <1, +
∞)
9 gru 22:44
Jolanta: juz wiem co pomyliłam
9 gru 22:44
Eta:
W nagrodę ...........
9 gru 22:44
daras: dzieki za jabłuszko
9 gru 22:50
Eta:
9 gru 22:55