ile jest liczb trzycyfrowych w których cyfra 3 występuje tylko raz?
Hadasz: ile jest liczb trzycyfrowych w których cyfra 3 występuje tylko raz?
Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?

krok po kroku
9 gru 21:20
wmboczek:
3xx − 81
x3x − 72
xx3 − 72
9 gru 21:25
Hadasz: Tylko dlaczego?
9 gru 21:25
Malina: Liczb trzycyfrowych jest ogółem; 9*10*10 (pierwsza cyfra nie moze byc 0 dlatego jest 9 a nie
10) a te ktore zawierają cyfrę trzy tylko raz moze byc 1) 9*9*9 (jesli bedzie cyfra 3 w
setkach to w dziesiątkach i jednościach juz jej nie moze byc stąd 9) 2) 8*10*9 (jesli bedzie w
dziesiątkach to nie moze byc w setkach i jednosciach) 3) 8*9*10 ( jesli bedzie w jednosciach
to nie moze byc w setkach ani dziesiątkach) skad sie wzielo 9*10*10? Bo mozliwe sa cyfry do
wyboru 0(tylko w dziesiątkach i jednostkach),1,2,3,4,5,6,7,8,9
9 gru 21:29
Eta:

1/ na pierwszym miejscu 3 ( 1 cyfra) na drugim i na trzecim ( po 9 cyfr bo bez trójki
2/ na pierwszym miejscu 8 cyfr( bez zera i bez trójki ) na drugim 3 ( 1 cyfra)
na trzecim 9 cyfr ( bo bez trójki i z zerem)
3/ na pierwszym 8 cyfr( bo bez zera i bez trójki)
na drugim 9 cyfr( bo tylko bez trójki i z zerem)
na trzecim tylko 3 ( jedna cyfra)
z reguły mnożenia : 1*9*9+8*1*9+8*9*1= .... takich liczb
9 gru 21:39
Marika : Nie prawda!
Masz tu rozpisane:
103,113,123,143,153,163,173,183,193 (9)
130;131,132,134,135,136,137,138,139 (9)
203,213,223,243,253,263,273,283,293 (9)
301...(100− 10= 90)
403... (9)
503... (9)
603...(9)
703...(9)
803...(9)
903...(9)
9*9+90=81+90=171
9 gru 21:39
9 gru 22:39
Eta:
9 gru 22:41
PW: Liczbę trzycyfrową można utożsamić z ciągiem
(a, b, c),
w którym
b, c ∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
i jednocześnie
a ∊ {1,2,3,4,5,6,7,8,9}.
Jeżeli dodatkowo założymy, że dokładnie jeden wyraz ciągu ma być cyfrą 3, to będę to ciągi
typu:
(1) (3, b, c)
lub
(2) (a,3, c)
lub
(3) (a,b,3},
w których
b, c ∊{0,1,2,4,5,6,7,8,9}
i jednocześnie
a ∊ {1,2,4,5,6,7,8,9}.
Ciągów typu (1) jest 9·9, ciągów typu (2) jest 8·9, ciągów typu (3) jest 8·9, razem 9(9+8+8) =
9·25 = 225.
Piszę to samo co Eta, bo inaczej być nie może..
9 gru 22:47
Wiktoria : ile jest liczb trzycyfrowych w których cyfra 6 występuje tylko raz?
15 mar 09:20
getin:
Zrobimy przeciwnie − policzymy ile jest liczb 3−cyfrowych w których cyfra 6:
a) nie występuje w ogóle
b) występuje dwa razy
c) występuje trzy razy
i zsumowaną ilość liczb z punktów a, b, c odejmiemy od 900 bo wszystkich liczb trzycyfrowych
jest właśnie 900
a) 8*9*9 = 648 (cyfrę setek wybieramy ze zbioru {1,2,3,4,5,7,8,9}, cyfrę dziesiątek ze zbioru
{0,1,2,3,4,5,7,8,9} i jedności też ze zbioru {0,1,2,3,4,5,7,8,9}
b) wypisujemy liczby które mają dwie szóstki:
660, 661, 662, 663, 664, 665, 667, 668, 669
166, 266, 366, 466, 566, 766, 866, 966
606, 616, 626, 636, 646, 656, 676, 686, 696
Jest 26 takich liczb z dwoma cyframi 6
c) Jedna liczba 666
Odp. 900 − 648 − 26 − 1 = 225 liczb trzycyfrowych z jedną cyfrą 6
15 mar 09:50
. :
Getin − po co utrudniać sobie robotę?
1*92 + 2*8*1*9 = 9*(9 + 16) = 225
Czyli : '6' na pierwszym miejscu a pozostałe dowolne (byle nie 6) + inna na pierwszym, na
jednym z pozostałych miejsc '6' (stąd to 2*1) i na ostatnim wolnym inna niż '6'
15 mar 12:49
getin:
Chciałem zrobić innym sposobem niż boczek na początku tematu z trzycyfrowymi liczbami z jedną
cyfrą 3
15 mar 12:55
. :
Myślisz że Wiktoria chociaż przeczytała poprzednie wpisy? Nie sądzę.
15 mar 12:56
getin:
Też nie, ale może inni przeczytają − zobaczą że można tak albo tak zrobić zadanie
15 mar 13:18