matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi, iloczyn
Przemysław:
Proszę o sprawdzenie. Podaj przykład szeregu zbieżnego ∑a
n
oraz ciągu b
n
zbieżnego do 0, takich by szereg ∑a
n
b
n
był rozbieżny.
(−1)
n
a
n
=
√
n
(−1)
n
b
n
=
√
n
∑a
n
jest zb. warunkowo, z kryterium Leibnitza
1
∑a
n
b
n
=∑
<−− harmoniczny, rozbieżny
n
Dobrze?
9 gru 21:09
zombi:
Pasi
9 gru 22:25
Przemysław:
Dziękuję
9 gru 22:28