proszę o rozwiązanie
anna: mam jeszcze jedno zadanie
rozwiąż nierówność
3
x+1/2 +3
x−1/2 > 4
x+1/2 − 2
2x−1
po uporządkowaniu mamy
3
x *3
1/2 *2 *3
1/2 + 3
x*2 > 4
x *2 *3
1/2 *2 − 4
x * 3
1/2
3
x*6 + 3
x *2 > 2
2x*3
1/2
3
x *8 > 4
x*3
1/2
| | 3 | | 31/2 | |
( |
| )x > |
| dalej nie wiem |
| | 4 | | 8 | |
9 gru 20:58
Jerzy:
wszystko źle
9 gru 21:01
anna: dlaczego
9 gru 21:16
q: Ja nie mam pojęcia co się wydarzyło w tych twoich przekształceniach
9 gru 21:38
anna: skorzystałam ze wzorów − działaniach na na potęgach
9 gru 21:43
===:
| | 3 | | 3√3 | | 3√3 | | 31,5 | |
( |
| )x> |
| a |
| = |
| i wszystko jasne  |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 41,5 | |
9 gru 22:14
===:
zauważ, że podstawa mniejsza od 1
9 gru 22:17
anna: to znak nierówności należy zmienić na przeciwny
czy to trzeba z logarytmować
9 gru 23:12
anna: dziękuję już rozwiązałam
x < 1,5
9 gru 23:28
===:
10 gru 01:00
anna: ale mam pytanie jak obliczyłeś że 8 = 44,5
10 gru 18:34
Janek191:
8 = 4
1,5
10 gru 18:35
Janek191:
41,5 = 41 + 0,5 =41*40,5 = 4*√4 = 4*2 = 8
10 gru 18:37
anna: ale jak wpadłeś na takie rozwiązanie
10 gru 18:55
===:
patrz post z 22:14
10 gru 19:13
anna: jeszcze raz dziękuję już wiem
10 gru 19:38