Dany jest zbior X={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. ile jest par uporządkowanych
Hadasz: Dany jest zbior X={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. ile jest par uporządkowanych (a, b) takich,
ze liczby a, b należą do zbioru X oraz:
b) liczba a jest wieksza od b lub liczba b jest wieksza od liczby a;
wiem, że gdzieś te zadania były już rozwiązywane, lecz bez wytłumaczenia. Czy ktoś mołgby mi
powiedzieć dlaczego to jest
10*10 − 10 = 90?
9 gru 20:09
q: 102 − 10
10 trzeba odjąć bo nie może być liczb typu (1,1) bo w danym zbiorze jest tylko jedna taka
liczba
9 gru 20:14
PW: Można też pomyśleć tak:
Ze zbioru 10 liczb wybieramy dwie różne na
sposobów. Wybrane dwie różne liczby można uporządkować na 2 sposoby, zatem wszystkich par
zdefiniowanych w punkcie b) jest
9 gru 20:41