matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji?
marcia:
Witam, proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałam to zadanie. Zbadaj ciągłość funkcji
x
2
− 25
f(x)=
, dla x=/=−5 i f(−5)=−10
x + 5
odpowiedź jaka mi wyszła licząc granicę to −5 , czyli że funkcja nie jest ciągła
9 gru 19:54
azeta:
x
2
−25
(x−5)(x+5)
f(x)=
=
=x−5
x+5
x+5
lim
x
→
−
5
f(x)=−5−5=−10 co Pani na to?
9 gru 20:37
marcia:
Tak , to właśnie to rozwiązanie jest dobre
Dziękuję bardzo
9 gru 21:04