matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz równanie nierówność
Jacek1234:
Oblicz równanie nierówność 0,4
x
=2,5
x−6
9 gru 19:52
Jerzy:
ale bredzisz
2
5
wskazówka: 0,4 =
oraz 2,5 =
5
2
9 gru 19:54
Jerzy:
5
2
i jeszcze jedna: (
)
x
= (
)
−x
2
5
9 gru 19:55
Jerzy:
masz:
5
5
⇔ (
)
−x
= (
)
x−6
⇔ − x = x − 6 ⇔ − 2x = − 6 ⇔ x = 3
2
2
9 gru 20:00
q:
4
25
(
)
x
=(
)
x−6
10
10
2
5
(
)
x
=(
)
x−6
5
2
2
2
(
)
x
=(
)
6−x
5
5
czyli x=6−x 2x=6 x=3
9 gru 20:02