Rozłożyć na ułamki proste funkcję wymierną
polo: Rozłożyć na ułamki proste funkcję wymierną.
Wiem, że ma to wyglądać tak:
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x+1)3 | | (x+1)2 | | (x+1) | | (x−1)2 | | (x−1) | |
Ale po przyrównaniu:
| | A | | B | | C | | D | | E | |
16x2 = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | (x+1)3 | | (x+1)2 | | (x+1) | | (x−1)2 | | (x−1) | |
Mam teraz przemnożyć każdy ułamek przez resztę mianowników? Dla przykładu:
A(x+1)
2(x+1)(x−1)
2(x−1)
Wyjdą strasznie duże te obliczenia. Nie da się tego zrobić prościej?
9 gru 19:17
Jerzy:
nie ...ułatwisz sobie podstawiając: x = 1 , x = −1
9 gru 19:18
polo: Mógłbyś zarzucić przykładem, bo nie bardzo rozumiem.?
9 gru 19:25