suma sinusów
mati: Oblicz używając wzoru na sumę sinusów.
sin(x+π3)+2sin(x)
9 gru 18:36
Mila:
Obliczyć? Takie masz polecenie?
9 gru 18:53
mati: tak, glownie hcodzi o to zeby pocwiczyc ten wzorek na sume sinusow a nie wiem co zrobic z ta 2
przed drugim elementem
9 gru 18:55
Mila:
Powinno być przekształcić.
| | π | |
[sin(x+ |
| )+sinx ]+sinx= |
| | 3 | |
| | π | | π | |
=2 sin(x+ |
| )*cos |
| +sinx= |
| | 6 | | 6 | |
Może sinus sumy kątów?
| | π | | π | |
sinx*cos |
| +sin |
| *cosx+2sinx= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
= |
| sinx+ |
| *cosx+2sinx= |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 20:05