przebieg zmiennosci funkcji
adi23: f(x)= x ln x Oblicz granice na krańcach dziedziny, funkcję rosnącą i malejącą i gdzie funkcja
jest wypukła i wklęsła
9 gru 18:23
Janek191:
D = < 0; +∞ )
9 gru 18:27
Janek191:
Oblicz I i II pochodną.
9 gru 18:29
adi23: pierwsza lnx + 1 druga 1/x
9 gru 18:30
Janek191:
Kiedy y ' = 0 ? , kiedy y ' < 0 ? kiedy y ' > 0 ?
9 gru 18:33
adi23: y'<0 to ma wyjść coś takiego x<e−1?
9 gru 18:39
adi23: y'=0 x=−1?
9 gru 18:42
Janek191:
| | 1 | |
Dla x ∊ ( 0; |
| ) jest f ' (x) < 0 , a dla x > U{1]{e} jest f' (x) > 0 |
| | e | |
więc
| | 1 | | 1 | |
f maleje e ( 0; |
| ) , rośnie w ( |
| : + ∞) |
| | e | | e | |
| | 1 | |
f − osiąga minimum dla x = |
| . |
| | e | |
Dla x ∊ D f '' (x) > 0 , więc funkcja f jest wypukła w D
9 gru 18:44
Janek191:
Tam powinno być ( 18.27 )
D = ( 0 ; + ∞ )
9 gru 18:47
adi23: Wielkie dzięki
9 gru 18:47
adi23: Więc dziedzina funkcji przy zerze ma przedział otwarty?
9 gru 18:49
Janek191:
Jeszcze granice na krańcach dziedziny .
9 gru 18:49
Janek191:
Ze względu na logarytm.
9 gru 18:50
adi23: Ok a jak będzie z tymi granicami?
9 gru 19:02
Janek191:
lim f(x) = + ∞
x→∞
9 gru 19:12
adi23: a przy granicy dążącej do 0?
9 gru 19:19
Janek191:
Może tak:
H
| | − ln x | | | |
lim x *ln x = lim [ − |
| ] = − lim |
| = |
| | | | | |
x→0
+ x→0
+ x→0
+
= lim − x = 0
x→0
+
9 gru 19:20