proszę o rozwiązanie
anna: dla jakich wartości parametru m równanie
(4−m2) * 11x + (m+2)*11px/sup> − 3 = 0
ja to zrobiłam tak
11x = t dla t >0
(4−m2)*t + (m+2)*t1/2 − 3 = 0
i nie wiem jak dalej
9 gru 18:15
olekturbo: dla jakich wartości parametru m równanie

i co to x/sup>
9 gru 18:16
Janek191:
Przepisz jeszcze raz to równanie
9 gru 18:20
===:
11√x=t
9 gru 18:23
===:
oczywiście x>0 t>0
9 gru 18:24
anna: oczywiście drugi składnik ma być tak jak z godz 18:23
4−m2) * 11x + (m+2)* 11√x − 3 = 0
9 gru 18:44
olekturbo: Tylko jak to rozwiąząć bez polecenia?
dla jakich wartości parametru m równanie
9 gru 18:44
anna: jeszcze raz dla jakiej wartości parametru m równanie ( 4−m2) * 11x + (m+2)* 11√x − 3 = 0
ma dwa rozwiązania
przepraszam za nie dopisanie zadania
9 gru 18:47
anna: 11
√x=t
(4−m
2)*t
2 + (m+2) *t −3 =0
Δ = −11m
2 + 4m + 52 > 0
Δ
m = 984
nie wiem czy to jest dobrze
9 gru 21:14
===:
... to nie jest rozwiązanie
9 gru 21:45
anna: a jakie jest czy ktoś to rozwiąże , z góry dziękuję
9 gru 23:08
anna: czy rozwiązanie to
| | 2−√245 | | 2+√245 | |
m ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 11 | | 11 | |
10 gru 21:35
===:
ta druga Δ jest źle policzona
Ale nie w tym rzecz ...postaraj się zrozumieć zadanie
10 gru 22:04
===:
Twoje równanie
wyjściowe ma mieć dwa rozwiązania
Rozwiązujesz je przez podstawienie
To wypisz wszystkie warunki
10 gru 22:23
anna: słusznie Δ= 2288 = 48
2
m
1 = −2
11
√x=t
ale i tak nie wiem może trzeba ze wzorów Vieta
10 gru 22:29
===:
1
o 4−m
2≠0
2
o Δ>0
3
o t
1+t
2>0
4
o t
1*t
2>0
teraz TY powiedz mi dlaczego
10 gru 22:40
anna: ad 1
dla 4−m
2 = 0 równanie sprzeczne
dla 4− m
2 ≠ 0 równanie ma 2 rozwiązanie
ad2
Δ > 0 równanie ma 2 rozwiązania
ad3
t
1 >t
2 to suma dodatnia
ad4
iloczyn jest dodatni więc miejsca zerowe funkcji mają jednakowe znaki ( + lub − )
| | −m−2 | |
t1 +t2> 0 |
| >0 ⇒m ∊(2 ; +∞) |
| | 4−m2 | |
| | −3 | |
t1 *t2> 0 |
| > 0 ⇒ m∊(−∞; −2√3) ∪(2√3; +∞) |
| | 4−m2 | |
wynik to m∊ (2 ; +
∞)
myślę że teraz nie zrobiłam błędu
10 gru 23:25
anna: jednak pomyliłam bo
| | −3 | |
t1*t2 >0 |
| >0 ⇒ m∊(−∞;−2) ∪(2;+∞) |
| | 4−m2 | |
wynik to m∊(2;+
∞)
tylko teraz chyba trzeba powrócić do podstawienia
10 gru 23:32
===:
nie pytają o x ....tylko dla jakiego m są dwa rozwiązania
Dlatego oba (t
1 i t
2) mają być dodatnie.
A sprawdzać nie chce mi się
10 gru 23:42
anna: dziękuję bardzo
11 gru 08:51
===:
11 gru 10:14
===:
...jednak przeliczyłem na spokojnie

Kiepsko policzyłaś warunek Δ>0
Δ=(m+2)
2+12(4−m
2)=m
2+4m+4+48−12m
2=
−11m
2+4m+52
−11m
2+4m+52>0
i dalej Δ
1=2304
√Δ=48
| | 26 | |
zatem Δ>0 dla m∊(−2, |
| ) |
| | 11 | |
i teraz masz "poskładać" wszystkie warunki
11 gru 11:07
11 gru 11:16
anna: przepraszam ale nieuważnie przepisałam
jeszcze raz dziękuję
11 gru 22:23
===:
duża rośnij
11 gru 22:27