pytanko
olekturbo: Czy |2x+1| = 2x ma jakieś rozwiązania?
2x+1 = 2x
1 = 0 sprzecznosc
2x+1 = −2x
4x = −1
| | −1 | |
x = |
| nie nalezy do dziedziny |
| | 4 | |
Brak rozwiazan?
9 gru 17:45
Janek191:

−0,5
9 gru 17:54
olekturbo: ?
9 gru 17:59
Janek191:
Widać,że wykresy nie przecinają się
9 gru 18:00
Mila:
Może mieć rozwiązania dla 2x≥0
wtedy:
|2x+1|=2x obie strony nieujemne, podnoszę do kwadratu
4x
2+4x+1=4x
2
4x+1=0
Brak rozwiązań, co widać ładnie przy metodzie graficznej.
9 gru 18:00
olekturbo: Uff
9 gru 18:02