matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji.
LordShadow47:
x
2
−4
lim x→2
x−2
Jaka jest granica tej funkcji?
9 gru 17:36
Janek191:
x ≠ 2
x
2
− 4
(x −2)*(x +2)
f(x) =
=
= x + 2
x − 2
x − 2
więc lim f(x) =2 + 2 = 4 x→2
9 gru 17:41