Potęga o wykładniku całkowitym
Guśka: Cześć. Bardzo bym prosiła o pomoc z rozwiązaniem tego przykładu. Z góry dziękuję

3(
√0,1)
4 * (
√3)
8 = ?
9 gru 17:11
9 gru 17:21
Guśka: jeśli chodzi o pierwsze wyrażenie 3(√0,14) musze podnieść obie liczby do potęgi 4, czy tylko
√0,1?
9 gru 17:25
mysle:
tak jak wskazuje zapis − wszystko co masz w nawiasie, nie interesuje nas co jest przed.
9 gru 17:28
Guśka: 3(√0,1)4 * (√3)8 = 3* (110)2 * 34 = 3100 * 2431 = 729100
Chyba gdzieś zrobiłam błąd, tylko nie wiem gdzie..
9 gru 17:44
pomysle:
34 = 81
9 gru 18:03
Guśka: No tak. Dziękuję za pomoc
9 gru 18:10