Ciągi - zadania tekstowe
Izydor: Artur zaczyna trenować jazdę na rowerze. Pierwszego dnia przejechał 5km a każdego następnego
planuje przejechać o 2km więcej niż poprzedniego:
a) podaj wzór określający liczbę przebytych kilometrów n−tego dnia
b) oblicz, korzystając z powyższych wzorów, po ilu dniach suma przejechanych kilometrów
przekroczy 800.
wzór z podpunktu a) to według mnie an= 3 + 2n. Podstawiłem do wzoru na sumę ciągu i mi wyszła
bardzo dziwna delta − 3216 co wskazuje na to, że coś musiałem zrobić źle.
9 gru 17:04
mysle:
nic nie zrobiles zle
9 gru 17:08
Izydor: Łołoło... to całkiem pykło.
9 gru 17:13
Janek191:
a)
a
1 = 5
r = 2
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 5 + ( n −1)*2 = 5 − 2 + 2 n = 3 + 2 n
b)
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*(5 + 3 + 2n)*n = (4 +n)*n = n
2 + 4 n > 800
n
2 + 4 n − 800 > 0 ; n ∊ ℕ
Δ = 16 − 4*1*(−800) = 16 + 3 200 = 3 216
√Δ = 4p[201}
| | − 4 − 4√201 | |
n1 = |
| = − 2 − 2√201 n2 = − 2+ 2√201 ≈ 26,3 |
| | 2 | |
n = 27
=====
spr.
S
27 = 27
2 + 4*27 = 729 + 108 = 837
a
S
26 = 26
2 + 4*26 = 676 + 104 = 780 < 800
9 gru 18:19