.
NG: Przekształć wykresy:
Muszę je narysować, jednak nie wiem jak je przekształcić
9 gru 16:59
Krystian:
Zrobić sobie tabelkę
x |
y |
I podstawiać wartości.
| | −1+2 | | 1 | |
Dla x=1 funkcja g(x)= |
| = |
| =1 |
| | 1 | | 1 | |
| | −2+2 | |
Dla x=2 funkcja g(x)= |
| =0 |
| | 2 | |
Itd
9 gru 17:07
NG: No spórbuję, spórbuję to matematyczka mnie wyśmieje
9 gru 17:09
Mila:

a)x≠0
| | 2 | |
1) rysujesz wykres h(x)= |
| niebieski wykres , na pewno znasz. |
| | x | |
2) przesunięcie wykresu o wektor [0,−1] (jedna jednostka w dół) ⇒otrzymujesz wykres
asymptoty
x=0, y=−1
9 gru 17:23
NG: a no tak , wystarczyło rozdzielić na dwa ułamki, dzięki
9 gru 17:36
Mila:
rysujesz wykres funkcji:
Następnie przesuwasz o wektor [−0.5:0.5] w lewo , w górę o pół jednostki⇒otrzymujesz wykres
g(x)
9 gru 17:38