Suma
:): Obliczyć sumę szeregu
∑ n2/5n
n=1
9 gru 15:36
Godzio:
Niech S(x) = ∑n
2x
n − 1, scałkujmy
∫Sdx = ∑nx
n + C
1
Policzmy sumę skończoną
∑
k=1n kx
k = x + 2x
2 + 3x
3 + ... + nx
n =
= (x + x
2 + ... + x
n) + (x
2 + x
3 + ... + x
n) + ... + (x
n − 1 + x
n) + x
n =
| | 1 − xn | | 1 − xn − 1 | | 1 − x | |
= x * |
| + x2 * |
| + ... + xn * |
| = |
| | 1 − x | | 1 − x | | 1 − x | |
| | x + xn + 1 + x2 − xn + 1 + ... + xn + xn + 1 | |
= |
| = |
| | 1 − x | |
| | | | 1 − xn | | x * |
| + n * xn + 1 | | | 1 − x | |
| | | | 1 | |
= |
| → |
| = |
| |
| | 1 − x | | 1 − x | | (1 − x)2 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, granica jest przy n →
∞ dla |x| < 1
Spróbuj dokończyć
9 gru 17:06
:): Kuurcze a jest inny sposób żeby to rozwiązać bez calek?
9 gru 18:09
b.: Rachunek od miejsca ,,Policzmy sumę skończoną'' nie używa całek.
Chyba można teraz tak:
∑k=1n k2 xk = ∑k=1n ∑j=kn (2j−1) xj = ∑j=1n (2j−1) ∑k=1j xk = ...
(i użyć potem wzoru z rachunku Godzia)
9 gru 20:54
Przemysław: Może jeszcze można policzyć rachunkiem różnicowym.
9 gru 21:00