Proszę o pomoc
Dydus: 1. liczby 1 i 2 są pierwiastkami wielomianu w(x) znajdź współczynnik a,b tego ielomianu
W(x)=x3+ax2+bx+6
2. Rozwiąż równania:
2x3−x2−6x+3=0
2x3+3x2+4x+6=0
x3+2x2−8x−16=0
3. Wykonaj dzielenie poniższych wielomianów wybrana przez siebie metodą. Wykonaj sprawdzenie
(6x3−19x2+13x−2):(3x−2)
(x4−5x3+10x−15x+9):(x−3)
(2x3−14x2+14x+30):(x2−2x−3)
9 gru 13:40
Jerzy:
1)
W(1) = 0
W(2) = 0
podstaw i oblicz : a i b
9 gru 13:41
Jerzy:
2) ⇔ x2(2x − 1) −3(2x − 1) = 0 ⇔ (2x − 1)(x2 − 3) = 0
⇔ (2x −1)(x − √3)(x + √3) = 0
9 gru 13:43
Jerzy:
2)
pozostałe dwa też rozłóż na czynniki
9 gru 13:45
Janek191:
z.2
x3 + 2 x2 − 8 x − 16 = 0
x2*(x + 2) − 8*(x + 2) = 0
(x2 − 8)*(x + 2) = 0
( x − 2√2)*(x + 2√2)*( x + 2) = 0
x = 2√2 lub x = −2√2 lub x = − 2
9 gru 13:45