całki
sttudent:
cały czas dostaję wynik z odwrotnymi znakami
robię tak:
x
1=3
x
2=1
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x−3 | | x−1 | | x−3 | |
| | 7 | | 7 | |
i odpowiedz |
| ln|x−1|− |
| ln|x−3|+C |
| | 4 | | 4 | |
w odpowiedziach i wolfram daje odwrotne znaki przy logarytmach, robiłem kilka razy, gdzie może
być błąd?
9 gru 13:08
AS: Sprawdź,obliczając pochodną wyniku i przekonasz
się jaka jest prawda.
Czasami to samo rozwiązanie ma różną postać w zapisie.
9 gru 13:16
Jerzy:
| | b | | c | |
A(lnb − lnc) = Aln |
| = − Aln |
| ... na jedno wychodzi |
| | c | | b | |
9 gru 13:19
sttudent: Niestety mam błąd, ale za nic nie potrafię go znaleźć.
9 gru 13:20
sttudent: Dziękuje Jerzy! Policzyłem pochodną i brakowało mi minusa więc myślałem, że źle, ale wychodzi
na to, że jest okej. Dziękuje wam!
9 gru 13:21