Rozwiąż nierówność
nowyy:
Rozwiąż nierówność krok po kroku proszę o pomoc
9 gru 11:14
Jerzy:
1) zrób założenia
2) wszystko na lewo
3) wspólny mianownik
9 gru 11:22
nowyy: ok są założenia :
x≠3 i x≠1
po przenoszeniu i wymnożeniu :
i teraz ?
9 gru 11:34
Jerzy:
⇔ (12 − 2x)(x2 − 4x + 3) ≤ 0
9 gru 11:36
nowyy: −2x+12(x2−4x+3)≤0
−2x+12=0 ⇔ −2x=−12 ⇔ x=6
a to drugie z delty tak ?
9 gru 11:36
nowyy: no ok wychodzi mi :
x=6
x
1=1
X
2=3
i założenia że :
x≠1 i x≠3
I teraz w odp. mam:
x∊(1,3)U[6,+
∞) <− niech ktoś to zobrazuje mi na wykresie
9 gru 11:42
Jerzy:
jedno miejsce zerowe już masz: x= 6 , teraz szukasz miejsc zerowych drugiego nawiasu,
( jesli nie potrafisz rozłozyc na czynniki, to licz Δ)
9 gru 11:42
Jerzy:
9 gru 11:45
nowyy: a przy :
(−6−6s)(s2+3s)<0
gdzie x∊(−3,−1)U(0,+∞)
jak będzie wyglądał taki wykres ?
Skąd mam wiedzieć czy np. będzie on leciał od +/− ∞ ?
9 gru 12:19
Jerzy:
to zależy od znaku przy najwyższej potędze ( jeśli + to od góry, jeśli − to od dołu )
9 gru 12:20
Jerzy:
i zaczynasz rysować od prawej do lewej
9 gru 12:20
nowyy: czemu od prawej do lewej ?
czyli największa potęga to
s
2 − z plusem

I od góry
9 gru 12:22
Jerzy:
taka jest zasada ...
nie ... po wymnożeniu masz : −6s3
9 gru 12:26
nowyy: jeśli mozesz to narysuj
9 gru 12:30
Jerzy:
9 gru 12:36