matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Definicja granicy
varannnn:
Korzystając z definicji granicy udowodnij, że:
2n + 1
lim
= 2 (n dąży do nieskończoności pod lim)
n +1
Wychodzi mi z tego w wartości bezwzględnej
2n + 1 − 2n − 1
n + 1
0
czyli
< E
n + 1
Co powinienem zapisać w wyniku?
9 gru 11:09
zombi:
2n+1
2n+1
2n+2
−1
1
|
−2| = |
−
| = |
| =
< ε.
n+1
n+1
n+1
n+1
n+1
9 gru 13:46