matematykaszkolna.pl
Zdjęcia i torebki Patryk97: Twinky Winky ma trzy torebki: czerwoną, niebieską i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery różne zdjęcia pani Ewy. Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w każdej torebce znalazło się co najmniej jedno zdjęcie?
8 gru 23:45
PW: Najpierw wybrać 3 zdjęcia i rozmieścić je w 3 torebkach. Następnie dorzucić pozostałe zdjęcie do jednej z torebek. Zastanowić się, czy tak licząc nie liczymy pewnych rozmieszczeń kilkakrotnie.
8 gru 23:51
Mila:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

*3*2!

Wybierasz 2 zdjęcia , które włożysz do jednej z trzech torebek, pozostałe do torebek, które zostały.
8 gru 23:51
PW: Tak, to jest lepszy sposób (właśnie zamierzałem go zaproponować) emotka
8 gru 23:54
Patryk97: Ten sposób rozgryzłem już, bardziej chodzi mi o zaprzeczenie, czy tak się nie da za bardzo?
8 gru 23:57
PW: "zaprzeczenie" − masz na myśli zdarzenie przeciwne? Będzie trudniej.
9 gru 00:04
Mila: Nie szukaj dziury w całym.
9 gru 00:05
Mila:

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

34−[
*(24−2)+3]

9 gru 00:13
Patryk97: Pisząc tą wiadomość już wszystko zrozumiałem, ale rozwiązanie wstawię. Tak zdarzenie przeciwne, bo mam podpowiedź, że od wszystkich rozmieszczeń których jest 81 należy odjąć rozmieszczenia, że dokładnie jedna torebka jest pusta ( jako 3*14, w dwóch pozostałych jest więc przynajmniej po 1 zdjęciu) i odjąć gdy wszystkie zdjęcia są w jednej torebce(zliczyliśmy to w 34).
9 gru 00:18
Mila: Właśnie podałam :
9 gru 00:20
Patryk97: Dobrze, zobaczyłem po wysłaniu dopiero emotka
9 gru 00:21
Mila: Dobranocemotka
9 gru 00:22
Patryk97: Dobranoc emotka Ale ja tam dalej cisnę kombinatorykę
9 gru 00:25