prosze o pomoc
Sandraaa: 1.rozłóż dane wielomiany na czynniki
a) w(x)=x2−8x+16
b)w(x)= x2−100x5
2. rozwiąż
a)−5x4+3x3+14x2=0
b) x4−1=0
3. wyznacz dziedzine funkcji wymiernej
w(x)=x2−9
−−−−−−−−
4x−x2
prosze opomoc
8 gru 23:22
cos tam:
takie pytanka:
znasz wzory skroconego mnozenia ?
wiesz kiedy iloczyn jest rowny 0 ?
wiesz przez ile nie wolno dzielic ?
8 gru 23:24
Sandraaa: Wiem ale nie mam pojęcia jak to obliczyć . Coś próbuje ale mi nie wychodzi .
8 gru 23:28
cos tam:
skoro znasz wz skroconego mnozenia, wiesz kiedy iloczyn jest rowny 0 i wiesz, ze nie dzielimy
przez 0 to z czym masz problem ?
1a) zastosuj (a−b)2
b) a2 − b2
2a) cos powyciagaj
b) a2 − b2
3) mianownik ≠ 0
8 gru 23:32
5-latek: W 1b) raczej a
3−b
3
8 gru 23:34
cos tam:
czesc
5−latek 
znasz mnie ale nie poznajesz

Ano faktycznie

zle spojrzalem
8 gru 23:40
Sandraaa: A nie moge tego pierwszego obliczyć wzorem delty ?
kurde 3 lata nie chodze do szkoły uczyłam się tego ale zapomniałam .
Ale dzięki coś pokombinuje .
8 gru 23:42
cos tam:
mozesz delta. ale wychodzi 0 czyli jest jeden pierwiastek czyli mozna ze wz skroconego
mnozenia,
1a) = (x−4)2
8 gru 23:45
Janek191:

z.2
a) − 5 x
4 + 3 x
3 + 14 x
2 = 0
− x
2*( 5 x
2 − 3 x − 14) = 0
x
2 = 0 lub 5 x
2 − 3 x − 14 = 0
x = 0 Δ = (−3)
2 − 4*5*(−14) = 9 + 280 = 289
√Δ = 17
| | 3 − 17 | | 14 | | 7 | | 3+17 | |
x = |
| = − |
| = − |
| lub x = |
| = 2 |
| | 2*5 | | 10 | | 5 | | 10 | |
| | 7 | |
Odp. x = 0 − podwójny lub x = − |
| lub x = 2 |
| | 5 | |
9 gru 06:15
Janek191:

b) x
4 − 1 = 0
(x
2)
2 − 1
2 = (x
2 − 1)*(x
2 + 1) = ( x −1)*(x + 1)*(x
2 + 1)
więc
( x −1)*(x + 1)*(x
2 + 1) = 0
x = 1 lub x = − 1 bo x
2 + 1 > 0 dla x ∊ℛ
==============
9 gru 06:18