matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
mandarynka:
Pliska moze mi ktos wytlumaczyc
?
f(x)=arccos1/x
8 gru 23:20
Janek191:
1
f(x) = arccos
x
więc
− 1
1
−1
−1
f '(x) =
*(
)' =
*
=
√
1 − (
1
x
)
2
x
√
1 −
1
x
2
x
2
1
=
x
2
*
√
1 −
1
x
2
9 gru 06:35