wzor taylora
Adam: Sprawdzi mi ktoś czy dobrze napisałem wzór Taylora?
Dla f(x)=x
3 x
0=1 n=4
f'(x)=3x
2
f''(x)=6x
f'''(x)=6
f
iv(x)=0
f(−1)=−1
f'(−1)=3
f''(−1)=−6
f'''(−1)=6
f
iv(−1)=0
Więc wzór przyjmuje postać
| | 3 | | −6 | | 6 | | 0 | |
x3=−1+ |
| (x+1)+ |
| (x+1)+ |
| (x+1)+ |
| (x+1) |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
Mylę się czy to jest dobrze?
8 gru 23:11
PW: Źle.
8 gru 23:20
zombi: | | (x−a)f'(a) | | (x−a)2f''(a) | | (x−a)3f'''(a) | |
f(x) = f(a) = |
| + |
| + |
| + ... |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
Coś chyba nie tak jest u ciebie nie sądzisz?
8 gru 23:21
Adam: Pomyliłem się i x
0=−1 a nie 1
| | 3 | | −6 | | 6 | | 0 | |
Teraz wyszło mi −1+ |
| (x+1)1+ |
| (x+1)2+ |
| (x+1)3+ |
| (x+1)4 |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
8 gru 23:26
zombi: Ok wygląda
8 gru 23:27
b.: W tym przypadku można to też sprawdzic ręcznie, wyliczając prawą stronę i porównując z x3.
9 gru 09:37