kwantyfikatory
mariusz: działania na kwantyfikatorach
Zapisać zaprzeczenie poniższej formuły (bez użycia symbolu negacji) i okreslic jej wartosc
logiczna:
⋁ ( l x − 2 l > 2 ) ∧ ⋀ ( x2 − 4 < 0 )
x∊R x∊R
i nie wiem jak to mam rozumieć.. jak mam kw. szczególny to on mówi"istnieje taki x∊R ze
zachodzi f(x).. to w tym przypadku to mam brać że to prawda czy falsz? bo zachodzi ale nie dla
wszystkich x. czy wystarczy jeden?
8 gru 21:35
mariusz: pomoże ktoś
9 gru 12:03
Jerzy:
∼ (A ∩ B) ⇔ ∼ A U ∼ B
∼ A ⇔ ⋀x∊R (I x − 2I < 2)
∼ B ⇔ ⋁x∊R (x2 − 4 > 0)
9 gru 12:10
mariusz: tylko to nie suma tylko koniunkcja..
9 gru 12:12
mariusz: no i wiem że jak zaprzeczenie to nie <0 tylko jak juz ≤0 chyba, tak nam podawał na lekcji
9 gru 12:13
Jerzy:
no właśnie , masz zaprzeczyć koniunkcję .. patrz pierwsza linijka
9 gru 12:14
Jerzy:
tak ... popraw znaki na "słabe"
9 gru 12:15
mariusz: a okey.. a wartośc logiczna tego pierwszego? istnieje taki x że ( l x − 2 l > 2 ) to jest
prawda czy fałsz? bo jakiś się znajdzie przecież ale nie wszystkie bd dobre
9 gru 12:16
Jerzy:
prawda ( istnieje = przynajmniej jeden )
9 gru 12:18
mariusz: w(r) = 1 ∧ 0 = 0 gry r to całe wyrażenie
w(~r) = 0 v 1 = 1 tak?
9 gru 12:20
mariusz: czyli w ⋀ wystarczy znaleźć jeden niepasujący by było fałszem
a w ⋁ tylko jeden poprawny x by było prawdziwe, tak?
9 gru 12:22
Jerzy:
dokładnie tak
9 gru 12:27