k.: Proszę o pomoc

Zbiornik na paliwo ma kształt walca o średnicy 50m. i wyskośc 70 m.
Zewnętrzne ściany i pokrywa zbiornika mają być pokryte dwiema warstwami farby.
Jeśli jeden litr farby wystarcza na pomalowanie 10m2 powierzchni, to ile potrzeba do
pomalowania zbiornika.?
28 paź 18:10
pipi: zobacz u nick "Klaudiaaa"
28 paź 18:38
kopciusopot: Czy oby napewno te wymiary zbiornika były w metrach? Bo strasznie duży ten zbiornik!
No ale to tylko teoria więc:
Najłatwiej jest rozbić bryłę na 3 części, dwia koła (pokrywa i dno) oraz prostokąt
(ściany boczne).
Każde koło ma powierzchnię πr2 (r-promień - 25m) co nam daje 1962,5 m2 na każde koło
Natomiast wymiary prostokąta to 70 m (czyli wysokość) oraz 157 m (obwód koła o promieniu
25m) co nam daje powierzchnię do pomalowania 70 * 157 = 10990 m2
Sumując mamy do pomalowania 2 * 1962.5 + 10990 = 14915 m2
Ponieważ musimy pomalować dwa razy otrzymujemy 29830 m2 powierzchni
Litr wystarcza na 10 m2 czyli my potrzebujemy 29830 / 10 = 2983 litrów farby.
28 paź 18:39
arek: k.. i klaudia to ta sama osoba
28 paź 18:43
pipi: To czemu tak się zgryw i czs mi marnuje a inni czekają też
28 paź 18:58