Ograniczenie
Przemysław: | | 1 | | 1 | |
Pokazać, że 1+ |
| +...+ |
| −lnn |
| | 2 | | n | |
jest ograniczony z góry.
8 gru 20:41
Przemysław:
8 gru 21:15
zombi: Miałem to zadanie na analizie 1 : (
Poszukaj czegoś ze stałą Eulera−Mascheroniego, ew. może pomoże ci nierówność
8 gru 21:17
zombi: | | 1 | |
Z tej nierówności co ci podałem idzie. Podstaw za x:= |
| |
| | n | |
8 gru 21:25
Przemysław: Hmm...
Dziękuję, może ta nierówność coś pomoże

To jest ciekawe, mogę wziąć dowolnie dużą (byle skończoną) liczbę ograniczającą a jakoś mi to
nie pomaga
8 gru 21:25
Przemysław: @21:25
A to już próbuję
8 gru 21:25
Przemysław: OK, mam
8 gru 21:32
Przemysław: W sumie wystarczyła ta nierówność:
8 gru 21:33
Przemysław: Teraz myślę, jak ją uzasadnić...
Dziękuję bardzo za pomoc
8 gru 21:33
zombi: Dokładnie. Uzasadnij, używając pochodnych.
8 gru 21:37
Przemysław: Próbowałem indukcyjnie, ale coś nie idzie

Jak to zrobić pochodnymi?
8 gru 21:47
zombi: | | x | |
Niech f(x)| = ln(x+1) − |
| . Dla x=0 funkcja jest równa zero. |
| | x+1 | |
| | 1 | | 1 | |
Teraz pochodna f'(x) = |
| − (1+ |
| )' = |
| | x+1 | | x | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − (− |
| ) = |
| + |
| co dla x>0 jest dodatnie, zatem f(x) jest |
| x+1 | | x2 | | x2 | | x+1 | |
rosnąca na przedziale [0,
∞).
Czyli stale dodatnia wobec tego
| | x | | x | |
f(x) = ln(x+1) − |
| ≥ 0 ⇔ ln(x+1) ≥ |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
8 gru 21:53
Przemysław: Bardzo sprytnie, trzeba przyznać
| | 1 | |
Tylko skąd to w drugiej linijce: (1+ |
| )'? |
| | x | |
| | x | |
Nie powinniśmy różniczkować: |
| ? |
| | x+1 | |
| | x | | x+1−x | |
A ( |
| )'= |
| |
| | x+1 | | x2+2x+1 | |
| | 1 | | 1 | |
Ale to i tak będzie dobrze, bo |
| − |
| >0 |
| | x+1 | | x2+2x+1 | |
8 gru 22:06
zombi: Tak, oczywiście pomyślałem o odwrotności nie wiedzieć czemu.
8 gru 22:09
Kacper:
| | 1 | | x | |
A twierdzisz, że 1+ |
| = |
| ? |
| | x | | x+1 | |
8 gru 22:10
Przemysław: Dziękuję bardzo!
8 gru 22:12
zombi: Napisałem Kacper, że błąd zrobiłem
8 gru 22:39
Przemysław: Inne rozwiązanie:
| | 1 | |
można pokazać, że (1+ |
| )n+1 jest malejące |
| | n | |
jest też zbieżne do e (z definicji e)
| | 1 | |
dlatego dla każdego n∊ℕ: (1+ |
| )n+1≥e |
| | n | |
| | 1 | |
więć dla każdego n∊ℕ: log((1+ |
| )n+1)≥1 |
| | n | |
8 gru 22:42
Przemysław: przez "log" oznaczyłem logarytm naturalny.
8 gru 22:42
8 gru 22:46
zombi: Dokładnie. Swoją drogą na jakiej uczelni jesteś? Podobne zadanka miałem u siebie.
8 gru 22:50
Przemysław: UJ
8 gru 22:51
zombi: Natomiast drugą stronę nierówności tj.
x ≥ ln(x+1), łatwo można dostać z definicji e
x.
Mamy
| | xk | | x2 | |
exp(x) = ex = ∑ |
| = 1 + x + |
| + ... |
| | k! | | 2! | |
Dla dodatnich iksów mamy
| | x2 | |
ex = 1 + x + |
| + ... ≥ 1+x ⇔ ex ≥ 1+x wystarczy zlogarytmować przy podstawie e i |
| | 2! | |
mamy
x ≥ ln(x+1)
8 gru 22:52
zombi: Kolegę mam na drugim roku, zachwalał sobie uczelnie
8 gru 22:52
Przemysław: Całkiem sympatycznie jest.
Drugą stronę nierówności mogę dostać z:
| | 1 | |
bo (1+ |
| )n jest rosnący i zbieżny do e |
| | n | |
btw. w 22:42 mam błąd, zbieżność tego ciągu nie wynika z definicji e, tylko z prostego
przekształcenia

A Ty, gdzie jesteś?
8 gru 22:54