Oblicz :D
ziomeczek: [z2−(4−1)z+(5+i)](z3+i)=0
8 gru 20:32
Mila:
[z2−(4−i)z+(5+i)](z3+i)=0 takie równanie?
8 gru 21:21
ziomeczek: tak
8 gru 23:24
Mila:
[z2−(4−i)z+(5+i)]=0 lub(z3+i)=0⇔
z2−(4−i)z+(5+i)=0 lub z3−i3=0 (i3=−i )
Δ=(4−i)2−4*(5+i)=16−8i+i2−20−4i =−4−12i−1=−5−12i=(2−3i)2
z1=... lub z2= .. jak w zwykłym równaniu kwadratowym
lub
z3−i3=0⇔
(z−i)*(z2+zi+i2)=0
z−i=0 lub z2+i*z−1=0
dokończ
8 gru 23:34
ziomeczek: oooo nie pomyślałem o tym xD Masz jakiś fajny sposób żeby sb przekształcić −5−12i na (2−3i)2
no bo w głowie chyba tego się nie zrobi tak na szybkości albo ja nie mam pomysłu jak to zrobić
8 gru 23:52
Mila:
12:2=6
i teraz robię próby:
(3−2i)2, (2−3i)2
Ale można algebraicznie
−5−12i=(x+iy)2, x,y∊R
8 gru 23:55
ziomeczek: oo dzięki dzięki czyli
tak?
9 gru 00:02
Mila:
Zgadza się.
9 gru 00:04
ziomeczek: Dzięki
9 gru 00:11
Mila:
9 gru 00:15