1 | 4 | 4 | 5 | 5 | ||||||
f( | ) = | − | + | − 1 = | > 0 | |||||
2 | 16 | 8 | 2 | 4 |
1 | ||
Co najmniej jeden pierwiastek znajduje się w przedziale (0, | ). | |
2 |
1 | 4 | 4 | 5 | 13 | ||||||
f( | ) = | − | + | − 1 = | > 0, | |||||
4 | 256 | 64 | 4 | 64 |
1 | ||
co najmniej jeden pierwiastek wielomianu znajduje się w przedziale (0, | ). | |
4 |
1 | 4 | 4 | 5 | |||||
f( | ) = | − | + | − 1 < 0, | ||||
8 | 642 | 8·64 | 8 |
1 | 1 | 2 | 4 | |||||
co najmniej jeden pierwiastek należy do przedziału ( | , | ) = ( | , | ). | ||||
8 | 4 | 16 | 16 |
3 | ||
Biorąc jako przybliżenie szukanego pierwiastka x1 liczbę a1 = | widzimy, że | |
16 |
1 | 4 | 2 | 1 | |||||
|a1 − x1| < | ( | − | ) = | |||||
2 | 16 | 16 | 16 |
3 | ||
Przybliżenie a1 = | ma więc żądaną dokładność (lepszą niż 0,1). | |
16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |