Równania prostej
Namibia: Napisać równania prostej (normalne, krawędziowe, parametryczne) przechodzącej przez punkty
P1=(2.3), P2=(−3,7)
8 gru 19:56
Mila:

Krawędziowej na płaszczyźnie chyba się nie da?
P1=(2,3), P2=(−3,7)
1) równanie normalne :
P
1P
2→[−5,4]
4x+5y−23=0 równanie ogólne prostej
| 4 | | 5 | | 23 | |
| x+ |
| − |
| =0 |
| √42+52 | | √42+52 | | √42+52 | |
| 4 | | 5 | | 23 | |
| x+ |
| y− |
| =0 równanie normalne prostej |
| √41 | | √41 | | √41 | |
2) równanie parametryczne:
x=2−5t
y=3+4t , t∊R
8 gru 20:40