suma naturalnych <800, które przy dzieleniu przez 8 daje r=6
Asachi: Oblicz sumę wszystkich licz naturalnych mniejszych od 800, które przy dzieleniu przez 8 dają
resztę 6.
Wiem, że to zadanie ma wyglądać tak: a1=6; r=8; an=798 i ze wzoru an=a1+(n−1)*r tylko nie wiem
dlatego an=798, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
8 gru 19:23
UnJ: an=8n+6<800
8 gru 19:32
UnJ: Trochę niepoprawnie zapisałem ale łatwo się teraz domyśleć o co chodzi
8 gru 19:32
gagatek:
792/6 = 132
+6 = 798 i to ostatnia liczba, mniejsza od 800
8 gru 19:44
gagatek:
792/8 = 99
+6 = 798 i to ostatnia liczba, mniejsza od 800
maly blad
8 gru 19:45