Tangens 22,5 stopnia
Jack: sin 22,5 stopnia
sin 67,5 stopnia
tg 67,5
| | √6−√2 | |
chodzi oczywiscie o dokladne wartosci takie jak np. |
| |
| | 4 | |
8 gru 19:08
zombi: Wsk.
cos2α = cos
2α − sin
2α = 1 − 2sin
2α
8 gru 19:12
Jack: yyy? a po co mi cos 2alfa?
8 gru 19:22
8 gru 19:24
Jack: czy moglby ktos rozpisac...naprawde....
8 gru 19:27
Janek191:
Masz rozpisane − oblicz sin 22,5o
8 gru 19:30
8 gru 19:34
8 gru 19:35
Jack: a druga opcja z minusem pewno odpada?
8 gru 19:36
Janek191:
Tak , bo sin 22,5o > 0
8 gru 19:38
Jack: a co z sin 67,5? or tg 67,5?
wiem ze sin 67,5 = sin (90 − 22,5) = cos 22,5
8 gru 19:42
Jack: podbijam
8 gru 20:20
ZKS:
Pomyśl chwilę. Wzór na cos(2x) znasz, ponieważ podał Ci zombi. Obliczyłeś sin(22.5o), to
tak samo oblicz cos(22.5o) wyznaczając cos(x) ze wzoru cos(2x).
8 gru 20:26
Jack: cos 2x = cos2x − sin2x = 2cos2x − 1 itd...
a tg po prostu podstawiam wyniki z sinus i cosinus...
a da sie obliczycv
tg 67,5 bez liczenia najpierw sinusow i cosinusow?
8 gru 20:31
Jack: podbijam x2
8 gru 21:08
ZKS:
| | 2tg(x) | |
tg(2x) = |
| |
| | 1 − tg2(x) | |
1 − tg
2(22.5
o) = 2tg(22.5
o)
tg
2(22.5
o) + 2tg(22.5
o) − 1 = 0
Δ = 8
√Δ = 2
√2
| | −2 + 2√2 | |
tg(22.5o) = |
| = √2 − 1 |
| | 2 | |
8 gru 21:14
Jack: druga linijka? : D
8 gru 21:59
Jack: aha, dobra...tg 45 = 1...no ok
a tg 67,5 stopnia?
8 gru 22:05
5-latek: Albo sa wzory olowkowe
8 gru 22:14