kombinacje
sammy: wyznacz n:
8 gru 18:43
Janek191:
| ( n − 1) ! | |
| + 8 = 3 n / * 2 |
| ( n − 3) !* 2 ! | |
( n −2)*( n −1) + 16 = 6 n
n
2 − 3 n + 2 − 6 n + 16 = 0
n
2 − 9 n + 18 = 0
Δ = 81 − 4*1*18 = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | | 9 +3 | |
n = |
| = 3 lub n = |
| = 6 |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:06
sammy: czemu w w trzeciej linijce jest (n−2)?
8 gru 19:52
Janek191:
| | ( n −1) ! | | (n −3) !*( n −2)*(n −1) | |
Bo |
| = |
| = ( n −2)*( n −1) |
| | ( n − 3) ! | | ( n −3 ) ! | |
8 gru 19:56
sammy: (n−1)! zmienia sie w taki licznik?
8 gru 20:04
Janek191:
Np.
7 ! = ( 1*2*3*4*5)*6*7 = 5 ! *6*7
( n −1) ! = [ 1*2*... *( n −3)] *(n −2)*(n −1) = (n −3)!*( n −2)*(n −1)
8 gru 20:13