ekstrema
dispi: Obliczyć ekstrema : Proszę o sprawdzenie
f'(x)=0 ⇔2
x*x=0 u ln2−1=0
x=0 u ln=1
ln2=lne
e=2
czy do tego momentu jest dobrze? mam wątpliwości z tym e
8 gru 18:28
Mila:
| | 2x*x*ln(2)−2x | | 2x*(x*ln(2)−1) | |
1) f'(x)= |
| = |
| , x≠0 |
| | x2 | | x2 | |
f'(x)=0⇔x*ln(2)−1=0⇔
ln(2)*x=1
| | 1 | |
2) f'(x)>0⇔2x*(x*ln(2)−1)>0⇔x*ln(2)>1⇔x> |
| , ln(2)>0⇔ |
| | ln(2) | |
| | 1 | |
f(x) jest rosnąca dla x> |
| |
| | ln(2) | |
| | 1 | |
f(x) malejąca dla x∊(−∞,0)∪(0, |
| ) |
| | ln(2) | |
| | 1 | |
x= |
| f(x) ma minimum lokalne |
| | ln(2) | |
8 gru 18:50
dispi: a w liczniku nie powinno być −2x*2x? bo jeszcze razy pochdna mianownika
8 gru 19:08
Mila:
| | 2x | |
W mianowniku f(x)= |
| masz x |
| | x | |
(x)'=1
8 gru 19:10
dispi: czy mogę to zapisac 2x=e?
8 gru 19:19
dispi: chodzi mi o to kiedy pochodna jest równa 0?
8 gru 19:19
Mila:
e to jest stała i po co masz tak napisać?
8 gru 19:25
Mila:
Przecież policzyłam pochodną i przyrównałam do zera.
Analizuj.
8 gru 19:26
dispi: no właśnie analizuje i dlatego ciebie zapytałam bo ja napisałabym log2 e=x
8 gru 19:33
dispi: moim zdanie jesli coś stoi przed x ln2 to to co stoi to jest potęgą ln2 x
dobrze mysle?
8 gru 19:47
Mila:
Teoretycznie masz rację, ale po co tak robić, przecież masz proste równanie :
x*ln(2)=1 /:ln(2) liczba ln(2) to stała dodatnia.
Twój sposób:
ln(2
x)=1⇔
ln(2
x)=ln(e)
2
x=e , żeby obliczyc x musisz zlogarytmować i otrzymasz :
xln(2)=ln(e) czyli
xln(2)=1 zatem wracasz do tego co już miałaś gotowe.
8 gru 20:05
Mila:
8 gru 20:42