Podaj zbiór wartości Yf funkcji f i maksymalny przedział, w którym funkcja f
Mateusz: Podaj zbiór wartości Yf funkcji f i maksymalny przedział, w którym funkcja f maleje, gdy:
f(x) = x2 + 5x + 4
Nie wiem jak podejść do zadania? Mam narysować wykres czy od razu coś liczyć?
8 gru 18:16
UnJ: możesz narysować, żeby widzieć co to za funkcja, i tak to tylko parabola
8 gru 18:21
===:
f(x)=x2+5x+6,25−2,25
f(x)=(x+2,5)2−2,25
8 gru 18:25
Jolanta: Mateusz parabola która ma wierzchołek w środku układu współrzędnych ma wzór f(x)=x2 jeżeli
jest przesunieta w góre lub w dół to masz np f(x}=x2−3 czyli o 3 w dół .Jeżeli masz
f(x)=x2+5x to znaczy ,ze jest przesunieta i w bok i w pionie
liczysz wierzchołek .Wzory znasz ? ta parabola ma a =1 czyli ramiona w góre a tzn ,ze maleje
od −∞(x)do wierzchołka a póżniej od wierzchołka rosnie do ∞
8 gru 18:36
Jolanta: zgubiłam +4
8 gru 18:39
===:
...powyżej masz postać kanoniczną ... a z niej wynika wszystko
8 gru 18:39