matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
część rzeczywista i urojona liczby zespolonej
Karol:
Wyznacz część rzeczywistą i urojoną liczby zespolonej (z−3)/(z+3)
8 gru 18:07
PW:
Wskazówka
z−3
z+3−6
6
6(z̅ + 3)
=
= 1 −
= 1 −
z+3
z+3
z + 3
(z+3)(z̅+3)
8 gru 18:33
Karol:
Dziękuję!
8 gru 18:56