Napisz równanie prostej która jest osią symetrii wykresu funkcji f
Mateusz: mam sobie funkcję. Spisałem charakterystyczne punkty czyli
W=(−3,4)
oraz punkt środkowy czyli A=(−3,0)
Napisz równanie prostej która jest osią symetrii wykresu funkcji f
w odpowiedziach jest x=−3
Chciałbym się zapytać na jakiej zasadzie określili że to jest x=−3?
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty powinno mi pokazać tą liczbę a nie pokazuje
otóż
4=−3a+5
0=−3a+5
wychodzi mi 0=4
Proszę mnie nakierować.
8 gru 17:31
===:
...wpisz tu treść zadania i nie jakieś reminiscencje
8 gru 18:03
Mateusz: Po prostu musiałem wyliczyć z równania bez współczynnika kierunkowego czyli z tego z tablic.
8 gru 18:14
===:
... a Ty sam rozumiesz co piszesz?
8 gru 18:19
===:
Popatrz na współrzędne W i A
Prostą przez nie poprowadzisz ... ale nijak nie należą oba te punkty do jednej funkcji
8 gru 18:22