funkcje
ewela: wyznacz a jeśli do wykresu funkcji F(x)=a2 należy punkt P (32 ,32).
czy punkt Q(2,4)należy do tego wykresu funkcji
8 gru 16:37
ewela: poprawka tam ma być F(x)=ax
8 gru 16:40
pomagam czasem:
przepisz poprawnie
8 gru 16:40
pomagam czasem:
podstaw do wzoru funkcji podany punkt i wyznacz a.
8 gru 16:41
ewela: czyli to będzie
32=√a3 i z tego mam wyliczyć tylko a ?
8 gru 16:56
pomagam czasem:
tak
8 gru 16:59
ewela: a możesz mi powiedzieć ile wyjdzie bo nie jestem pewna czy dobrze to licze
8 gru 17:01
pomagam czasem:
32 = a3/2
a = 3√322 = 322/3
8 gru 17:07
ewela: ok wielkie dzięki a jeśli chodzi o ten drugi Q czy jest to jak mam zrobić
8 gru 17:10
gagatek:
mozesz podstawic punkt Q do wzoru funkcji i sprawdzic czy wyjdzie takie samo a.
8 gru 19:17