Funkcja
Martalke: miejscami zerowmi funkcji f(x)=ax2+bx+c są liczby (−6) i 3. do wykresu funkcji nalezy punkt
A=(−2,−60). wyznacz parametry a,b,c
8 gru 16:29
pomagam czasem:
f(−6) = 0
f(3) = 0
f(−2) = −60
8 gru 16:32
Martalke: pomagam czasem mógłbyś mi wyjaśnic jak to zrobiłeś
8 gru 16:37
pomagam czasem:
a co takiego zrobilem ? Przepisalem to co masz napisane slownie na rownania matematyczne. nic
wiecej. masz 3 rownania i 3 niewiadome. jedziesz
8 gru 16:38
Eta:
z postaci iloczynowej : y=a(x+6)(x−3) i A(−2, −60)'
to : −60=a(−2+6)(−2−3) ⇒ a=3
y=3(x+6)(x−3) = 3x2+9x−54
a=..... b=...... c=......
8 gru 16:45