Izometria 11
5-latek:

Zadanie nr 19.
Ja tego nie rozumiem naprawdę
Jeśli mam okrag o srodku w początku układu wspolrzednych i dowolnym promieniu
to jego obrazem w symetii S
x będzie ten sam okrag (dlaczego ?
Dlatego ze obrazem punktu A w symetrii wzgledm osi OX będzie punkt A' a obrazem punktu A'
w symetrii względem osi OX będzie punkt A ?
Obrazami punktów na przeciu się z osia OX będą te same punkty
To samo będzie w symetrii S
y
Tez obrazem rego okręgu będzie ten sam okrag bo obrazem punktu A w symetrii względem osi OY
będzie punkt B a obrazem punktu B w symetrii względem osi OY będzie punkt A
Punty przecięcia się okręgu z osia OY sa punktami stalymi
Dobre to jest tłumaczenie ?
Natomiast nie mogę sobie wyobrazić dlaczego obrazem okegu względem punktu 0 jest ten sam
okrag .
czy może dlatego ze jest to punkt staly przekształcenia ?
Zrobilem jeszcze rysunek do zadania
Tresc zadania :
==============
Czy tylko z postaci równania bez korzystania z własności okręgu i jesgo średnicy widzisz ze
obrazem okręgu x
2+y
2=1 w symerii względem prostej y=x jest on sam .
Jakie jeszcze symetrie okręgu widzisz zsamego równania .
Najpierw chciałbym wyjasnic to co pisałem na początku . Bardzo dużo mi to wyjasni do tego
zadania
8 gru 16:02
Mila:
Symetria jest izometrią.
zatem r'=r=1
Obrazem punktu S=(0,0)jest ten sam punkt, bo należy do osi symetrii.
Okrąg ma nieskończenie wiele osi symetrii.
Każda prosta y=ax, a∊R i prosta x=0 jest osią symetrii okręgu o równaniu
x2+y2=1.
8 gru 16:13
5-latek: Dziekuje Ci

A to dla symetrii S
x i S
y do dobre tłumaczenie ?
8 gru 16:19
Mila:
A jakie masz wątpliwości?
8 gru 16:35
5-latek: Już nie mam . Tak będzie
8 gru 21:03